دسته‌بندی نشده

آشنایی با انواع قطعات بدنه خودرو

طراحی و ساخت قطعات بدنه خودرو یکی از عرصه های خلاقانه برای خودنمایی و هنر نمایی طراحان این صنعت به شمار می رود و رقابت برای بهتر ساختن بدنه خودرو خصوصا در قرن جدید جزو اصلی ترین اهداف خودرو سازان است.

شناخت قطعات بدنه خودرو بر خلاف قطعات داخلی آن بسیار ساده است؛ البته این نکته حائز اهمیت است که قطعات بدنه خودرو از قسمت های بسیار مختلف و متنوعی تشکیل شده که هر کدام را باید بطور جدا بررسی کرد.

اهمیت بدنه خودرو در تصادفات مشخص می شود؛ در واقع هر مقدار بدنه از لحاظ کیفیت قوی تر و خوش ساخت تر باشد؛ آسیب کم تری به خودرو وارد می شود.

طراحی و ساختار بدنه خودرو همچنین روی سرعت، شتاب و بسیاری از موارد دیگر خودرو تاثیر مستقیم دارد و به همین دلیل است که خودرو سازان سرمایه ی بسیار زیادی خرج طراحی بدنه می کنند.

شاسی

اولین بخش خودرو که نمای ظاهری و کلی خودرو را به نمایش می گذارد شاسی آن است.

شاسی البته به خودی خود دیده نمی شود؛ برای درک بهتر این موضوع یک ساختمان را در نظر بگیرید که از شروع ساخت باید مراحلی را طی کند تا تکمیل شود. اولین مرحله، ساخت اسکلت و یا به قولی فنداسیون ساختمان است.

اسکلت ساختمان به خودی خود دیده نمی شود ولی نما و ظاهر ساختمان بر اساس اسکلت ساخته شده است.

سقف، درب ها و کاپوت

هنگامی که یک خودرو را می بینیم اولین قطعه های که به آن بر می خوریم در واقع درب خودرو، سقف و همچنین کاپوت هستند؛ خلاصه قیافه، تیپ و لباس ماشین!

ساختار بدنه خودرو معمولا از آلیاژ فولاد ضد زنگ و استیل 304 است.

ورق گالوانیزه که یک ورق فولادی است به دلیل دارا بودن مقاومت بالا در برابر خوردگی، زنگ زدگی، انعطاف پذیری و رنگ پذیری بالا، مقاومت در برابر نمک های محلول در آب و همچنین صاف ویکدست بودن در ساخت قطعات بدنه خودرو مورد استفاده قرار می گیرد.

ورق سیاه  هم جزو ورق های پر کاربرد برای تولید قطعات بدنه خودرو است.

سپر

سپر خودرو همانطور که مشخص است وظیفه ی محافظت از بدنه خودرو و دفع ضربات را دارد.

سپر از ترکیب آلیاژ فلز، پلاستیک والیاف کربن  ساخته می شود. این ترکیب سبب می شود تا سپر ضمن برخورداری از وزن کم و مقاومت در برابر آب و آفتاب، از انعطاف و استحکام بالایی در مقابل ضربات برخوردار باشد. در حال حاضر، سپر ماشین عمدتا از سه بخش کلی به نام های پیشانی یا پوسته، تیر عرضی یا دیاق و قسمت جاذب یا ضربه گیر ساخته شده.

چراغ ها

وقتی از سیستم روشنایی اتومبیل‌ها صحبت می‌کنیم، در واقع داریم از سیستمی حرف می‌زنیم که شامل چراغ جلو، چراغ های راهنمایی که در جلو و عقب و کنار و حتی گاه سقف خودرو و نیز چراغ‌ عقب و… است. این سیستم ایجاد شده است تا هم مسیر را برای کاربر اتومبیل روشن کند، هم باعث تشخیص اتومبیل توسط دیگران شود و هم پیام‌هایی به دیگران مخابره کند که این اتومبیل چه اندازه‌ای داشته و چه سرعتی دارد و در چه موقعیتی در حال حرکت است.

این پیام‌ها برای خودروهای دیگر مخصوصا وقتی که خیابان‌ها شلوغ بوده و سرعت بالاست، اهمیت زیادی دارد. به این منظور نیز سعی شده است که در سراسر جهان، از رنگ‌هایی مشخص و استاندارد به این منظور سود برده شود تا کاربران اتومبیل سرگردان نشوند و تکلیف روشن باشد.

گلگیر

هنگامی که حرکت چرخ‌ها سبب پاشیده شدن آب و سنگ به داخل موتور خودرو و در نتیجه آب رفتگی در قطعات برقی می‌شود؛ گلگیر وارد عمل می شود و جلوی آنها را می‌گیرد.

گلگیر قطعه ای فلزی است که در کنار وسیله نقلیه، درست کنار درب و بالا و اطراف چرخ های جلو و عقب مشاهده می شود.

با توجه به محل قرارگیری این قطعه، حتی در تصادفات جزئی خودروها نیز، همواره گلیگر در معرض ضربه و آسیب دیدگی قرار دارد . چرا که آسیب دیدگی سپر ، منجر به خم شدن ورق فلزی گلگیر خواهد شد .

اهمیت این قطعه در واقع اینجاست که بدون گلگیر و در اثر ضربات مکرر و انباشته شدن لکه و خاک، بدنه خودرو زنگ زده و تراشیده خواهد شد و جدا از نیاز به شست و  شوی خودرو ،  شما مجبور خواهید شد که هر از گاهی ، بدنه خودرو را رنگ آمیزی نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *